Ramón Compte, fisioterapeuta i membre fundador de Salut en Actiu juntament amb Àlex Pérez (dietista-nutricionista).

Salut en Actiu treballa des de l’any 2011 amb la marxa nòrdica com a eina de salut i és organitzadora de la campanya “Anem de Marxa per l’Alzheimer” juntament amb la nostra entitat.

 

Quan vas començar a practicar la marxa nòrdica? Com vas conèixer aquesta modalitat?

M’hi va introduir  l’Àlex Pérez. Me n’havia parlat diverses vegades i jo no li feia massa cas. Un dia de maig de 2011 em va convocar a la carretera de les Aigües, em va deixar uns bastons, em va fer una introducció a la tècnica i… a caminar! Aquella experiència em va fer veure què comportava aplicar els bastons al caminar i quines sensacions tenia en caminar i després de caminar. Vaig quedar encantat.

Quantes vegades surts a caminar a la setmana?

Actualment faig 1 sortida el cap de setmana d’unes 2 hores, i si puc, entre setmana m’escapo 1 hora. No disposo de més temps.

Quins són els beneficis que has pogut observar sobre el teu cos i ment? Què t’aporta l’exercici?

Una de les aplicacions que li he donat és, en dues ocasions vaig tenir lesions: un edema ossi a la tíbia i al cap d’un any un esquinç grau II de turmell jugant a bàsquet. En els dos casos la Marxa Nòrdica em va permetre iniciar activitat física intensa abans de tenir l’alta mèdica, avançant el temps de recuperació.

D’altra banda, la MN em permet impregnar-me d l’entorn per on la practico. M’ajuda a desconnectar. És una fantàstica teràpia antiestrès.

ramon-salut-en-actiu

Recomanaries aquest exercici a….

A totes les persones que vulguin iniciar-se en una activitat física que els sigui saludable i no sàpiguen quina; aquelles persones que vulguin fer una activitat exterior si pot ser en grup, millor; a aquelles persones que ja fan exercici físic i volen complementar-la amb una activitat física aeròbica, que no sigui agressiva i els activi tot l’aparell locomotor. La MN la pot practicar gairebé tothom.

 Desaconsellaries aquest exercici a….

La MN no té pràcticament contraindicacions excepte en aquells casos de malalties en fase aguda (exemple una fractura) o cròniques descompensades (exemple una cardiopatia que no està compensada. Un cop compensada ja es pot practicar amb els controls i les precaucions adients).

Quina ruta, de les que has fet, t’ha agradat més i per què?

Amb els bastons he fet 5 vegades la Matagalls Montserrat. És una caminada que per a mi té una mística especial.

Tu has participat en altres edicions d’Anem de Marxa per l’Alzheimer. Perquè recomanaries participar-hi?

Per donar visibilitat als afectats, i als seus familiars, que la  pateixen. Aquesta malaltia porta dins seu situacions personals i familiars de gran cruesa i això ha fet que durant massa temps hagi estat amagada a l’interior de les llars o de les residències. Penso que Vellesa i Malaltia Neuro-degenerativa és un binomi que la nostra societat, obsessionada amb la joventut i en la bellesa, rebutja frontalment. Amb aquest acte solidari tenim l’oportunitat de donar visibilitat a un col•lectiu molt nombrós que necessita de la nostra ajuda i que durant massa temps se li ha donat l’esquena.

 

Véns de marxa amb nosaltres el proper 23 d’octubre? Inscriute!

logo-marxa