ACF a Fons. Reflexionem sobre com volem envellir

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ahir va tenir lloc la xerrada “Envelliment, perspectiva de gènere i LGTBI+” a càrrec del Doctor en Treball Social i vicepresident de la Fundació Enllaç, Josep Maria Mesquida.

Durant dues hores vam poder reflexionar sobre les mancances que té actualment el model d’envelliment respecte la introducció de la perspectiva LGTBI+, les noves alternatives que poc a poc van sorgint i les necessitats i desitjos d’aquest col·lectiu un cop superen els 65 anys d’edat.

La soledat. Un problema global 

Una de les temàtiques que va abordar la conversa va ser la soledat. Mesquida va comentar que existeix certa predisposició a pensar que les persones grans LGTBI+ estan més soles que les heterosexuals, però va voler remarcar que, tot i sovint no relacionar-se a partir d’estructures familiars normatives, això no significa que visquin en soledat. Moltes persones grans LGTBI+ compten amb xarxes informals de suport. L’activisme actiu també es pot considerar un factor de protecció envers la soledat i altres problemàtiques amb les que es pot trobar el col·lectiu LGTBI+.

Crear espais segurs

Una de les temàtiques que es va mencionar de forma recurrent durant la xerrada van ser els espais. Es va debatre durant una bona estona sobre espais segurs. Mesquida apuntava que dins del propi col·lectiu s’havien construït pocs espais destinats a persones majors de 65 anys.

Els centres residencials van acaparar gran part del debat sobre l’existència o no d’espais segurs. El ponent explicava que, en molts casos, les persones LGTBI+ no consideren les residències com a espais segurs i va posar nom al fenomen: homofòbia anticipada. Un terme que fa referència a preveure que la teva orientació sexual no serà ben acollida en un nou entorn, això es deu al fet d’haver patit rebuigs previs en altres espais, similars o no.

Una de les causes que s’apuntava perquè existeixi aquesta percepció és l’ocultació de la sexualitat als centres residencials, sigui quina sigui. El fet d’obviar aquesta part tant rellevant de tots i totes nosaltres crea que les persones LGTBI+ hagin de reviure el fet de sortir de l’armari, en el cas que se sentin suficientment segures per fer-ho.

En contraposició al model residencial es va parlar de cohousing o cohabitatge, una forma de convivència que prima la col·lectivitat i la participació activa en la presa de decisions sobre l’espai que es comparteix.

Finalment la xerrada va acabar exposant els pròxims reptes que tenim com a societat per construir un model d’envelliment que tingui en compte les necessitats de les persones LGTBI+: replantejar el sistema residencial, lluitar contra l’edatisme i fer front a l’increment de conductes homòfobes severes que s’estan patint en els últims anys.

Us heu quedat amb ganes de més?

Encara us podeu apuntar a les dues pròximes activitats del cicle “Conversem per replantejar l’envelliment. Sostenibilitat, diversitat i cures”

Les cures no tenen preu

Dijous 04 de novembre a les 18 h. Format virtual.  

Les cures són totes aquelles tasques que ens permeten sobreviure com a espècie i ,tot i la importància que tenen en el nostre desenvolupament, estan fortament feminitzades i, en conseqüència, precaritzades i invisibilitzades.  

A través d’una conversa amb Innan Urueta, treballadora social i cocreadora de la cooperativa Clara, aprofundirem en aquesta situació que posa pals a les rodes a tenir vides dignes, de les pròpies cuidadores i també d’aquelles persones que cuiden.  

Inscriu-te aquí

https://alzheimercatalunya.org/calendari/conversa-les-cures-no-tenen-preu/ 

Reptes futurs per a la sostenibilitat de les cures de llarga durada 

Dijous 11 de novembre a les 18 h.  Format Virtual.  

Aquesta última xerrada girarà entorn al dret a envellir en condicions dignes. Reflexionarem sobre les problemàtiques del model assistencial actual i proposarem solucions i alternatives de cures que siguin sostenibles. A càrrec de la Doctora en sociologia Raquel Martínez Buján, professora a la Facultade de Socioloxía de la Universidade da Coruña.  

Inscriu-te aquí

https://alzheimercatalunya.org/calendari/conversa-reptes-futurs-per-a-la-sostenibilitat-de-les-cures-de-llarga-durada/