Alzheimer Catalunya participa al Festival de Cinema La Gran Pantalla

Concretament, hem participat a la tercera edició del Festival, un certamen creat per l’entitat cultural El Parlante amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, que té com a objectiu reivindicar el dret de les persones grans a estar representades al món audiovisual, tal i com són, amb les seves experiències vitals i les seves històries quotidianes.  

La participació d’Alzheimer Catalunya Fundació s’ha produït arran d’una pel·lícula en concret, El Padre, estrenada l’any 2020, dirigida per Florian Zeller i protagonitzada per un magistral Anthony Hopkins. El llargmetratge gira al voltant de l’Alzheimer, però el fet diferencial respecte altres pel·lícules que també tracten la temàtica és que no se centra en les experiències de les persones que cuiden del malalt, sinó que adopta la perspectiva de la pròpia persona que desenvolupa l’Alzheimer.  

La neuropsicòloga Sònia Maymó, directora de les Àrees Persona i Família i Formació de l’entitat, va assistir a la projecció de la pel·lícula i va participar com a ponent a la posterior conversa creada entre ella, el director del festival, Alfredo Cohen, i un públic amb ganes de preguntar i de saber. Els símptomes, els dubtes sobre si l’Alzheimer pot esdevenir una malaltia hereditària, les cures que requereixen les persones amb demència i la gestió d’al·lucinacions com les que es veuen a la pel·lícula van ser algunes de les temàtiques sobre les que es van parlar. Fins i tot, hi va haver espai un clima prou càlid perquè algunes persones es decidissin a explicar experiències personals.  

Des d’Alzheimer Catalunya agraïm al festival l’oportunitat d’haver participat en aquesta iniciativa que combina cultura i sensibilització respecte les persones que pateixen Alzheimer. De fet, ens ha agradat tant l’experiència que estem organitzant la projecció d’una pel·lícula relacionada amb les demències i un posterior col·loqui pel mes de setembre. Us informarem en breus!