Banda Sonora Vital, un projecte de la UPF en el que ha col·laborat Alzheimer Catalunya Fundació, ha sigut premiat per la Creu Roja

Alzheimer Catalunya Fundació ha col·laborat amb el Grup de Recerca de Tecnologia Digital (MTG) de la Universitat Pompeu Fabra a partir del projecte Banda Sonora Vital, una iniciativa que utilitza la música com a eina per a rememorar vivències i canalitzar sensacions de persones amb demència.

Aquest projecte ha sigut guardonat recentment als premis Tecnologia Humanitària promoguts per la Creu Roja en la categoria d’Impacte gràcies a l’ús de recursos digitals per a la recuperació de la memòria musical.

Concretament, la iniciativa Banda Sonora Vital permet, a través d’un qüestionari online, seleccionar cançons i artistes que han acompanyat als pacients d’Alzheimer al llarg de les seves vides. Però per gaudir de la seva música no és necessari recordar títols ni noms ja que existeix un sistema de recomanació basat en l’edat, el lloc on ha viscut la persona i els gustos musicals que té. El resultat final del qüestionari és una llista musical que representa la banda sonora vital de persones amb Alzheimer.

Diverses persones a les que acompanyem des d’Alzheimer Catalunya Fundació han pogut tenir la seva pròpia banda sonora vital gràcies al qüestionari mencionat, que han omplert amb l’ajuda de les Tècniques de Suport a la Persona de l’entitat. Les llistes de cançons resultants no només són un recull de música popular, grans clàssics del segle XX i una varietat d’estils i gustos excepcionals, sinó que també són un recull de records, sensacions i vivències per a les persones que les escolten.

La música és un element essencial per al benestar emocional de persones que pateixen demència ja que serveix per a relaxar-se, reconnectar amb moments o emocions viscudes i induir a accions o moviments, des de riure a cantar o ballar.