S’aprova el primer Pla Nacional d’Alzheimer a Espanya… sense pressupost!

El passat 10 d’octubre es va aprovar el Pla Nacional d’Alzheimer i altres demències en el Consell Territorial de Serveis Socials i Dependència.

Quatre objectius són els que s’han proposat Govern i Comunitats Autònomes en el pla 2019-2023 per a atallar la problemàtica sanitària i social que es genera entorn de les persones afectades per qualsevol tipus de demència. Es preveu que cap a l’any 2050 la incidència de l’Alzheimer es dupliqui i pugui afectar aproximadament 2 milions de persones al país.

Una epidèmia, quatre mesures

Espanya és un dels països que compta amb una taxa d’envelliment més alta i l’edat és un dels factors clau en el desenvolupament d’una demència. Els pronòstics i l’augment de casos previst, així com la necessitat d’abordar tota la problemàtica que apareix després d’un diagnòstic, ja havia mobilitzat a diferents organitzacions, entre la qual estava Alzheimer Catalunya Fundació, durant la campanya #Alzheimer28A per a instar a la classe política que es prenguessin mesures contra l’Alzheimer.

I per fi, el passat 10 d’octubre, es va acordar un Pla Nacional d’Alzheimer en el qual es recullen quatre línies d’acció per als pròxims 4 anys:

  1. El primer objectiu que s’emmarca en aquest pla nacional va enfocat a sensibilitzar i transformar l’entorn amb el propòsit de canviar la visió que la societat té de l’Alzheimer.
  2. El segon consisteix a situar a la persona en el centre de l’atenció sanitària i social, i per a això tindrà en compte als professionals i la seva formació.
  3. El tercer apunta a fer prevaler els drets, l’ètica i la dignitat de la persona afectada millorant els serveis, suports i prestacions destinats a l’atenció.
  4. I, finalment, en el quart es recullen mesures per a impulsar la recerca, la innovació i el coneixement

Sense pressupost

No obstant això, la Ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social en funcions, María Luisa Carcedo, que va presidir el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut en el qual el Govern i les comunitats autònomes van aprovar el Pla d’Alzheimer, no va saber aclarir quin pressupost es destinarà per a poder aconseguir els objectius plantejats. Fins al moment només s’ha limitat a afirmar que existeix un «compromís exprés» per a millorar en els Pressupostos de l’Estat de 2020.

Des d’Alzheimer Catalunya denunciem l’aprovació d’un pla que no compta amb cap recurs específic i real. Esperem, pel bé de totes les persones que requereixen la nostra ajuda i de totes les seves famílies, que les propostes recollides en el Pla Nacional d’Alzheimer que tants anys s’ha trigat a impulsar, comptin amb tots els mitjans necessaris perquè millori la qualitat de vida de tantes persones que el necessiten.

I recorda que estem aquí per al que necessitis

Tu també vols ser un expert i rebre més informació sobre els grups de suport per a familiars gratuïts?

T’acaben de diagnosticar? Estàs cuidant d’una persona afectada? Vine i descobreix el nostre assessorament personalitzat gratuït

Gràcies a persones com tu, podem estar al costat de moltes famílies i oferir serveis gratuïts