Celebrem un Sant Joan molt especial per a les persones amb Alzheimer amb la coca solidària

Alzheimer Catalunya Fundació s’ha anticipat i ja ha ha celebrat aquest matí la festa de Sant Joan amb les persones diagnosticades amb Alzheimer. Una iniciativa amb la qual es vol acompanyar a recuperar la normalitat de les persones amb demència i dels seus cuidadors després dels mesos de confinament, perquè per l’edat en què té incidència majoritàriament la malaltia, han estat considerades col·lectiu de risc. Tal com ha explicat Aurora Santín, Directora General d’Alzheimer Catalunya Fundació “El confinament ha estat molt dur per totes les persones i més especialment les que tenen diagnosticada una demència. De fet, han viscut un doble confinament: el de la situació generada per la pandèmia i el que genera la malaltia”.

Tal com s’ha pogut constatar, les persones amb Alzheimer i deteriorament cognitiu lleu han empitjorat els seus símptomes neuropsiquiàtrics com a conseqüència del confinament. Els símptomes més afectats han estat l’agitació, l’apatia i l’activitat motora. Aurora Santín ha afegit que “també ens hem trobat casos on l’empitjorament ha estat més greu i han aparegut descompensacions de la malaltia amb trastorns de conducta com l’agressivitat, al·lucinacions, idees delirants, o conductes intrusives entre d’altres”.

Tot l’equip de la Fundació, ha visitat a una cinquantena de persones de les que tenen cura a la zona del Barcelonès,  tant al seus domicilis com a les residències,  per lliurar-los la coca i el cava. A banda de compartir una estona amb les persones amb Alzheimer, el repartiment dels productes estrella de Sant Joan han servit per fer un treball de reminiscència.

Els beneficis de la reminiscència amb les persones amb Alzheimer

La Reminiscència consisteix en pensar o parlar sobre la pròpia experiència vital, a fi de compartir records i reflexionar sobre el passat. Per a dur a terme la teràpia de Reminiscència  és necessari un element desencadenant que faci evocar sensacions, o porti records a la ment. En aquest cas, la coca de Sant Joan representa aquest desencadenant, portant-nos records de revetlles passades celebrades amb familiars i amics. Avui, tot l’equip d’Alzheimer Catalunya Fundació hem pogut recuperar aquestes vivències amb ells i amb els seus cuidadors.

La celebració d’aquest Sant Joan ha estat possible gràcies a la col·laboració del Gremi de Flequers de Barcelona i Maset del Lleó que s’han sumat a la nostra iniciativa fent donació de les coques elaborades pels estudiants de l’escola de formació del Gremi i el cava que Maset del Lleó ens ha portat.

Gremi de Flequers

El Gremi de Flequers de la Província de Barcelona, entitat que sempre ha tingut una vesant social a la seva activitat, col·labora a través de la seva Escola de Flequers Andreu Llargués.

“Quan vaig escoltar la crida que la Fundació va fer a través de la ràdio perquè els flequers hi col·laboressin en una iniciativa que tractava de potenciar els records de moments tan emotius com la celebració de la revetlla de Sant Joan, i a més, a través d’un producte tan nostre com són les coques, no vaig dubtar en  participar-hi. Per això la nostra Escola s’ha implicat en el projecte d’Alzheimer Catalunya”, explica el president del Gremi de Flequers de la Província de Barcelona, Andreu Llargués.

El Gremi de Flequers de la Província de Barcelona és una reconeguda entitat que té per objecte la promoció i defensa dels interessos del sector flequer del nostre país. A més des de l’entitat es presten serveis de gestió fiscal, laboral, industrial, comercial i formativa als seus agremiats. L’Escola que el Gremi gestiona a la ciutat de Sabadell és un centre formatiu de referència a nivell nacional i europeu en fleca i pastisseria.

Maset del Lleó

Nascut al cor del Penedès, Maset és avui un reconegut grup vinícola familiar pioner en la venda directa de vins i caves al consumidor final. Un tret característic que, junt amb la constant innovació, el converteixen en un referent dins el sector.