Com fer el ritual de comiat durant el confinament

Rituals Alzheimer Catalunya Fundació

Actualment, amb l’emergència sanitària, el ritual de comiat durant el confinament s’ha vist alterat. En el cas defuncions alienes al Coronavirus es pot celebrar en alguns tanatoris amb unes mesures especials. És a dir, cerimònies de fins a 30 minuts i amb un màxim de 3 persones. En el cas de les defuncions per Coronavirus: la vetlla i l’enterament s’ha d’aplaçar. Per  això, davant d’aquesta situació excepcional, us donem alguns consells per fer un ritual de comiat durant el confinament.

Alternatives al ritual de comiat

Si teniu la necessitat d’acomiadar-vos, una bona proposta és fer un ritual de comiat més íntim. Us deixem algunes formes de fer el comiat.

  • Celebrar una cerimònia a casa. Aquesta la podreu realitzar les persones que viviu en una mateixa casa o tu sol o sola. Per fer-ho podeu establir un dia i una hora per realitzar-la. Serà una cerimònia única i amb el format que vosaltres us sentiu a gust. Per això, us podeu ajudar de fotografies, espelmes, música o la lectura d’algun text o poema significatiu per a la persona que acomiadeu.
  • Obrir la cerimònia a altres persones. En aquest tipus de comiats s’hi reuneixen familiars, amistats o persones molt properes. En aquest moment en què està prohibit els desplaçaments socials podeu obrir la cerimònia a persones molt properes que voldrien ser-hi. Podeu utilitzar en aquest cas les tecnologies per fer una videotrucada i participar-hi tots.
  • Comiat simbòlic. Pots fer una petita rèplica del comiat que li hagués agradat a la persona que li fessin.

Aquestes són només unes propostes per celebrar un ritual de comiat mentre duri el confinament. Tot i això, és important recordar que un cop acabi el confinament, es podran celebrar la cerimònia que la persona es mereix.