Conversem per replantejar l’envelliment. Sostenibilitat, diversitat i cures

L’envelliment és una etapa de la vida en la que apareixen noves vulnerabilitats vinculades al pas del temps. Tot i així, hi ha diverses maneres i estratègies de plantejar-lo, una tasca cada vegada més important ja que a l’any 2030, el 22,3% de les persones viscudes a Catalunya tindrà més de 65 anys. En el conjunt de l’Estat Espanyol les persones majors de 65 anys suposaran el 30% de la població.  

Més enllà de les elevades xifres que mostren la quantitat de persones que es troben en aquesta etapa vital, la pandèmia de la Covid-19 ha posat sobre la taula les carències actuals del model d’atenció a les persones grans.  Un model basat en l’assistencialisme, poc personalitzat, precaritzat i feminitzat.  

Una altra problemàtica que si li suma al model és la escassa perspectiva de gènere i LGTBI+ amb el que s’aplica. Dins del col·lectiu LGTBI+ existeix la por d’haver de tornar a l’armari per tenir cabuda al model d’envelliment actual. 

Per reflexionar sobre aquestes temàtiques i els reptes estratègics als que s’ha de donar resposta, hem organitzat tres xerrades.  

1.Envelliment, perspectiva de gènere i LGTBI+ 

Dimecres 27 d’octubre a les 18 h. Format virtual.  

Parlarem sobre les necessitats, les inquietuds i les pors que pateixen les dones i el col·lectiu LGTBI+ un cop superen els 65 anys i s’enfronten a la dependència, la solitud i altres qüestions derivades de l’envelliment.  

A càrrec de Josep Maria Mesquida, vicepresident de la Fundació Enllaç. 

Inscriu-te aquí

https://alzheimercatalunya.org/calendari/conversa-envelliment-perspectiva-de-genere-i-lgtbi/ 

 

 2. Les cures no tenen preu 

Dijous 04 de novembre a les 18 h. Format virtual.  

Les cures són totes aquelles tasques que ens permeten sobreviure com a espècie i ,tot i la importància que tenen en el nostre desenvolupament, estan fortament feminitzades i, en conseqüència, precaritzades i invisibilitzades.  

A través d’una conversa amb Innan Urueta, treballadora social i cocreadora de la cooperativa Clara, aprofundirem en aquesta situació que posa pals a les rodes a tenir vides dignes, de les pròpies cuidadores i també d’aquelles persones que cuiden.  

Inscriu-te aquí

https://alzheimercatalunya.org/calendari/conversa-les-cures-no-tenen-preu/ 

 

3.Reptes futurs per a la sostenibilitat de les cures de llarga durada 

Dijous 11 de novembre a les 18 h.  Format Virtual.  

Aquesta última xerrada girarà entorn al dret a envellir en condicions dignes. Reflexionarem sobre les problemàtiques del model assistencial actual i proposarem solucions i alternatives de cures que siguin sostenibles. A càrrec de la Doctora en sociologia Raquel Martínez Buján, professora a la Facultade de Socioloxía de la Universidade da Coruña.  

Inscriu-te aquí

https://alzheimercatalunya.org/calendari/conversa-reptes-futurs-per-a-la-sostenibilitat-de-les-cures-de-llarga-durada/