El coneixement com a ancoratge

acompanyament als professionals

La crisi del coronavirus ens porta a un escenari totalment desconegut:  els confinaments. Això significa que no podem sortir de casa, les nostres relacions socials es limiten i l’ocupació del nostre temps es transforma en un repte. Pren, com mai, rellevància el terme “significatiu”. I, com aquest concepte es traspassa en el context residencial?

Els qui portem anys observant per comprendre i acompanyar la vida d’aquells que tenen limitada la seva capacitat de relació, d’ocupar el temps de forma significativa, de fer us dels recursos que tenim, ara és el moment de posar-ho tot en marxa. Tots aquells coneixements que fa anys cultivem són el nostre ancoratge per contenir aquest moment.

Ara que pot semblar que ens quedem sense recursos, us volem recordar que portem anys dotant-nos d’eines i elements per apropar-nos a les persones ens situacions de crisi. La demència és una crisi que et qüestiona i que canvia el teu món natural. El coronavirus ens ha fet el mateix. Sense la restricció del deteriorament cognitiu i a una velocitat vertiginosa.

L’ús de les relacions afavoridores, comprendre des de l’escolta activa l’angoixa de l’altre, significar i dignificar el moment vital, connectar amb l’estat emocional de l’altre, o fer ús del coneixement de la vida de la persona, és molt necessari per acompanyar aquests moments.

Sabem que és difícil. Perquè tot això s’ha de fer tenint en compte que tots nosaltres fem front a aquesta dificultat on es produeixen situacions d’angoixa en el sistema familiar, on tenim nens o persones grans a càrrec i la nostra feina ens requereix de presència. No podem deixar d’anar a treballar. Conciliar aquest moment emocional, amb la responsabilitat individual, requereix serenor i sobretot confiança en el sistema, en les persones i en les empreses.

Nosaltres confiem en tots els professionals que heu dedicat temps a comprendre i a fer la vida d’aquestes persones a qui acompanyeu molt millor. L’observació en aquest moment és crucial per continuar fent un acompanyament de qualitat i dotar de significat el moment que estem vivint. Observeu, i observeu-vos. Nosaltres continuem aquí, presents, i com sempre, podeu comptar amb nosaltres.