El dol en els professionals de l’àmbit sanitari i assistencial

Gestió del dol en professionals Alzheimer Catalunya Fundació

El Coronavirus és una malaltia que està causant moltes morts. La majoria d’aquestes es produeixen en l’àmbit sanitari i assistencial com pot ser una residència per a persones grans. Aquest increment de defuncions també afecten als professionals que treballen a primera línia. Per això és important dedicar un espai al dol en els professionals de l’àmbit sanitari i assistencial.

Tot i que molts professionals estan acostumats a presenciar la mort d’altres persones, aquesta situació és excepcional també per a ells. I això pot fer que la gestió de les emocions sigui més complicada de l’habitual.

Hem de tenir en compte que els professionals que treballen a residències han establert un vincle amb les persones que hi viuen. Això fa que, el traspàs d’una persona amb totes les mesures de seguretat, sigui un procés més fred en comptes de la calidesa que es produiria en una situació normal.

En el cas que la persona tingui família, amb les restriccions de les visites als centres, serà el professional qui haurà d’assumir l’acompanyament en el procés de final de la vida. Això ho haurà de compaginar amb l’atenció d’altres residents. Aquesta situació és molt més complicada i té un impacte directe en l’estat anímic d’aquest professionals de l’atenció.

Què fer en aquests casos?

  • Para: És normal que els professionals, davant d’aquesta situació d’excepcionalitat puguin necessitar donar-se un espai per gestionar determinades vivències, decisions que han hagut de prendre. Per això, en situacions límit és bo parar, seure’s i relaxar-se perquè som persones amb uns sentiments, uns valors, un determinat codi deontològic segons la professió. I en el cas dels centres residencials s’hi suma un conjunt de vivències amb la persona o persones que ens han deixat.
  • Comparteix els teus sentiments: En moments difícils com els que estem vivint és bo que puguis compartir els teus sentiments i pensaments amb els teus companys de feina amb qui convius i comparteixes aquesta situació en aquests moments. També pots trucar a una persona de confiança, o un altre professional totalment aliè i explicar com et sents.
  • Valida el teu sentiment de pèrdua sense oblidar l’acompanyament que has fet: És evident que davant de les defuncions en aquesta pandèmia pot costar, en certs moments, recordar que hi ha persones que milloren. I això no ho has de perdre de vista. A més, amb la teva dedicació estàs aconseguint coses bones i que aporten moltíssim en el benestar de les persones, les seves famílies o persones de referència i fins i tot amb els teus companys.
  • Demana suport: Si en aquests moments se’t fa més difícil la gestió d’aquesta situació, no dubtis en demanar suport psicològic a professionals. Aquests dies hi ha moltes iniciatives per a professionals que treballeu a primera línia. (link web recursos gestió emocional).

Són moments excepcionals en què estem vivint situacions molt complicades que ens afecten en molts aspectes. Fins i tot moltes vegades la mateixa situació la vivim a nivell familiar i dels nostres essers estimats. Per això, heu de poder-vos cuidar físicament però sobretot reforçar-nos emocionalment.