Idees per fer amb una persona amb Alzheimer sinó podem sortir de casa

Recursos Alzheimer Catalunya per fer en confinament

Per les persones cuidadores, aquesta situació de confinament us pot fer sentir més neguitosos per no tenir l’opció de sortir al carrer amb el vostre familiar. Per això, us proposem activitats i recursos que pugueu tenir per aquests dies.

Què podem fer?

Primer de tot caldrà fer una rutina amb activitats del dia a dia. En ella marcarem les activitats i tasques que farem repartides per torns de matí, tarda i nit. Hi fixarem els horaris per establir unes noves rutines durant aquests dies.

Propostes d’activitats

 • Psicomotricitat fina:  A partir de moviments senzills amb les mans es pot anar treballant la posició de la pinça i enfortir els dits.
 • Psicomotricitat: Aquí treballarem diferents capacitats biològiques i processos cognitius. Podem fer exercicis de moviment de les extremitats (a munt i avall, també fer cercles o passar-nos algun tipus d’objecte). Si tenim algun got de plàstic podem fer que s’aguanti amb una ma i després canviar-la. També podem fer exercicis com sopes de lletres o buscar objectes que siguin d’un color concret. Us deixem una guia de recursos que us poden ser útils.
 • Lectura: Podeu llegir relats curts i enraonar després. No calen textos molt llargs. Així us permet fer l’activitat tranquil·lament.
 • Cantar: Si és una persona a qui li agrada la música podeu cantar alguna cançó que sigui significativa. D’aquesta manera podreu connectar i obrir alguna conversa o gaudir plegats d’aquesta estona.
 • Sortir al balcó:  Podeu establir una estona d’estar al balcó. Serà un bon moment per hidratar-se, prendre la fresca i oblidar-nos per una estona de que no podem sortir al carrer. Una bona opció si el temps acompanya.

Pel·lícules

És un bon moment per recuperar i veure pel·lícules que us agradin i us portin bons records. Si no les teniu disponibles a casa, amb el carnet de la biblioteca podeu entrar en aquest portal

Es un buen momento para recuperar y ver películas que os gusten y que os traigan buenos recuerdos. Si no las tenéis disponibles en casa, con el carnet de la biblioteca podéis entrar en aquest portal, i consultar el catàleg disponible i escollir el títol que més us agradi. Trobareu pel·lícules de totes les èpoques. I ben segure que trobeu algún títol amb el que vau gaudir anant al cinema o veient a la televisió. A més, és un bon exercici de reminiscència.

Pels cuidadors, principals i no principals, us deixem una sel·lecció de pel·lícules que tracten sobre l’Alzheimer. Us proposem que organitzeu un cinefòrim a través d’eines com skype o vídeotrucades i quan s’acabi, la comenteu amb el vostre cercle de confiança o amb els companys del vostre grup de suport.

 • Vivir dos veces: Narra la història d’un home que, quan li diagnostiquen Alzheimer, ell i la seva família fan un viatge per buscar el seu amor de joventut. La podreu trobar a Netflix.
 • El diario de Noa: Narra la història d’amor de dos joves, Allie i Noah, que es van conèixer un estiu dels anys 40. Quan els pares de la noia ho van descobrir li van prohibir. Noah li va enviar cartes cada dia durant un any però la mare d’Allie li va amagar. Anys més tard, quan Allies estava a punt de casar-se va veure que Noah havia reconstruït la vella casa que li havia promès. Allie, trenca amb el seu compromís i va a la cerca de Noah amb qui es casarà. Finalment, Allie tindrà Alzheimer i Noah li llegirà un diari amb la història d’amor dels dos.
 • Siempre Alice: Alice és una dona de 50 exitosa i a qui se li diagnostica Alzheimer precoç. Aquesta notícia té un impacte en ella, el seu matrimoni, família i carrera. Alice visita una residència amb persones amb Alzheimer i se n’adona que no pot acceptar el què li passarà. Tot i això, un estiu a la casa de la platja li dona forces per mantenir la seva vida, les seves relacions i el sentit de si mateixa.
 • Quédate conmigo: Narra la historia d’una parella d’octogenaris que viuen en una granja. La regulació dels habitatges canvien i coincideix en un moment en què la dona comença tenir símptomes d’Alzheimer. El seu marit fa una casa al terreny que tenen per facilitar-li a la vida però finalment s’hauran d’enfrontar amb les autoritats locals.
 • Remember: Zav Gutman és un supervivent de l’holocaust i que amb 90 anys té demència. Tot i això decideix emprendre un viatge per buscar al criminal de guerra nazi que va ser responsable de la mort de la seva família.
 • El hijo de la novia: Rafael té la seva mare amb Alzheimer. Tot i això, dedica la seva vida només a la feina. Està divorciat, manté poc contacte amb la seva filla, no té amics i evita comprometre’s amb la seva parella. Aquesta situació canvia arran de diferents esdeveniments.
 • Edith and Eddie: És un documental que narra la història d’una parella de 96 i 95 anys que es casen. Aviat la seva història d’amor es veu amenaçada per les lluites internes familiars i les lleis de tutela legal dels Estats Units.

Visites a museus

Diferents museus ofereixen visites gratuïtes per les seves exposicions. Si l’art és important per a la persona amb demència, us deixem algunes propostes: