La reminiscència. Una tècnica per rememorar allò passat

 

“Record d’una cosa quasi oblidada” aquest és el significat de la paraula Reminiscència, que dona nom a una tècnica orientada a estimular la memòria de les persones grans i, concretament, se sol utilitzar per treballar els records de persones amb demència 

La memòria és allò que ens situa, ens permet saber d’on venim, allò que ha passat, qui som i què hem fet. Oblidar una part de la nostra història o de la del nostre entorn provoca desorientació que es pot traduir en frustració i en moltes altres emocions i comportaments derivats.  

A través de la reminiscència, es procura rememorar vells records, situacions i sensacions de les persones amb Alzheimer o altres demències perquè puguin reforçar la seva identitat, millorar l’autoestima i afavorir la comunicació amb el seu entorn.  

En què consisteix? 

Aquesta tècnica es basa en estimular els records a partir d’un desencadenant, que pot consistir en diverses tipologies d’elements com la música, els sons, els sabors, les olors, les fotografies, els objectes. La cançó que inaugurava any rere any les festes del poble, la sirena que sonava cada dia en entrar a treballar a la fàbrica, el gust de la paella dels diumenges, les fotografies de casament… són alguns possibles exemples d’elements que poden provocar records, vivències i emocions i, en conseqüència, moments de benestar per a les persones amb Alzheimer.  

Taller de Reminiscència a Alzheimer Catalunya 

La reminiscència és una pràctica que es pot treballar de forma individual o grupal. Des d’Alzheimer Catalunya organitzem un taller grupal de dues sessions orientades a donar les eines necessàries a les persones cuidadores perquè puguin realitzar pràctiques de reminiscència amb els seus familiars 

La primera sessió estarà únicament dirigida a les persones cuidadores i s’explicaran els diversos conceptes i recursos que existeixen al voltant de la reminiscència. També s’elaborarà una caixa de vida, un recipient en el que es disposaran aquells records o emocions que siguin més rellevants per a cadascú dels participants.  Això permetrà explorar la importància de rememorar. 

La segona sessió serà tant per a les persones cuidadores com pels seus familiars amb demència. En aquesta part del taller es faran servir objectes quotidians de diferents èpoques per tal que cada persona pugui connectar amb el seu familiar a través d’aquests.  

El taller el conduirà la neuropsicòloga Marian Del Hoyo, que compta amb una àmplia trajectòria en l’àmbit de la gerontologia.  

Quan?  

Dimarts 8 i 15 de juny de 10 a 12 h.

On?

 A Can Carol

Com em puc inscriure? 

Fes clic aquí.