La Validació. Un mètode per comunicar des de l’empatia

La validació és una teoria i un mètode que es basa en utilitzar l’empatia per comprendre i acceptar els sentiments i les conductes de persones grans desorientades a causa de les demències.

El mètode es va crear entre els anys 1863 i 1980 per Naomi Feil, treballadora d’una residència geriàtrica. Feil va percebre que les tècniques d’orientació en la realitat i els entrenaments de memòria, en molts casos, derivaven en un augment de l’ansietat per a les persones amb demència. Per això va elaborar un nou mètode per comunicar-se amb les persones grans desorientades anomenat validació, que tal i com la paraula indica, té com a base validar les seves emocions, sensacions i sentiments.

La validació inclou tècniques de comunicació verbal i no verbal i també beu de l’estimulació sensorial, la reminiscència, la musicoteràpia i la proxèmia amb l’objectiu de canalitzar i expressar els sentiments de la persona amb demència i així poder comunicar-se millor.

Aquesta teoria planteja diversos objectius:

  • Restituir l’amor propi de la persona gran desorientada.
  • Reduir l’estrès professional en els processos d’acompanyament.
  • Eliminar les restriccions químiques i físiques en persones grans desorientades.
  • Augmentar els coneixements de comunicació verbal i no verbal dels professionals.
  • Potenciar la dignitat humana en l’última etapa del cicle vital de les persones grans desorientades.

Des d’Alzheimer Catalunya Fundació organitzem la formació Les bases de la validació orientada a professionals de l’àmbit sanitari. A partir de 16 hores de formació ens introduirem en aquest mètode a través tant de la teoria com de la pràctica. El curs anirà a càrrec de Jordi Llecha. Comença el 22 de novembre i finalitza l’1 de desembre. T’apuntes?