L’elaboració del dol

Elaboració dol Alzheimer Catalunya Fundació

Cada persona viurà l’elaboració del dol d’una manera diferent. El motiu és que el dol estarà influït pels vincles d’afecte que s’hagin establert amb la persona. Aquest, pot ser un procés llarg, dolorós i ple de patiment.

Manifestació del dol a la persona

El dol es pot observar en tres àrees de la persona:

  • Físic: Sensació d’estómac buit, alteració del son, manca d’energia i debilitat, anorèxia i pèrdua de pes, plor, hipersensibilitat a sorolls, opressió al pit i gola, sospirs i sequedat de boca.
  • Psicològiques: Confusió, al·lucinacions visuals i auditives, estranyesa davant del món habitual, culpa i autoretret, dificultats d’atenció, desinterès i dificultats de concentració, presència del mort, sentiment d’abandó/tristesa, enyorança, sentiment de solitud, obsessió per recuperar la pèrdua, por que passi alguna cosa dolenta, hiperactivitat i sentiment d’alliberament.
  • Socials: Conductes no meditades i nocives, fer servir o posar-se les seves robes, autoaïllament, parlar amb el mort i freqüentar els llocs que freqüentava.

Totes aquestes manifestacions podem considerar-les dintre de la normalitat sinó s’allarguen en el temps i es converteixen en patològiques. De ser així caldria contactar amb un professional que ens ajudi.

Com facilitar l’elaboració del dol

El dol és un procés únic i individual que dependrà de cada persona i de la relació que aquesta hagi tingut amb qui ha mort. Per això us proposem algunes recomanacions per a l’elaboració del dol.

  • Parla si ho necessites. En aquests casos és necessari treure’s la pena, parlar de com ens sentim, plorar si és necessari i que no es quedi a dins. Per això és important no aïllar-se i propiciar espais per parlar i compartir la pèrdua amb persones properes que ens puguin escoltar, comprendre, animar-nos i estendre’ns una ma en aquests moments. Amb la situació actual cal entendre que haurem d’utilitzar la tecnologia per sentir propers als qui ens estimen i ens volen donar consol. Encara que no ens vingui de gust, caldrà esforçar-nos i connectar-hi.
  • Escolta i accepta totes les emocions. El procés de dol genera moltes emocions en la persona. Per això, és important deixar-les fluir, escoltar què sentim, posar nom als nostres sentiments i acceptar-les perquè totes les emocions: alegria, ràbia, ressentiment, culpa, acceptació i moltes d’altres en aquest procés són vàlides.
  • Expressa el dolor. La pèrdua d’un ésser estimat genera un dolor que ha de sortir, que hem de saber extreure’l del més profund i manifestar-lo. Pot expressar-se de diferents maneres com plorar, la necessitat d’estar sol, o l’enuig.
  • Realitza rituals de comiats a casa. D’aquesta manera es podrà fer un primer comiat a l’ésser estimat. Algunes propostes són: escriure una carta, escollir una fotografia de la persona i posar-la en un lloc especial, construir un petit espai de la casa per recordar la persona amb algun objecte especial, escoltar la cançó que et porti bons records. Fins i tot podeu celebrar una cerimònia a casa amb les persones que hi visqueu a la mateixa llar o de manera individual. També la podeu fer per telèfon o videoconferència sempre i quan ho considereu adequat.
  • Contacta amb professionals especialitzats en el dol. El dol és un procés natural. Per això en casos que s’experimentin: sentiments de culpabilitat, sentiments de bloqueig o de no sentir res, o si la pèrdua et provoca dificultats en la vida quotidiana pots recórrer al suport telemàtic. Per això, des d’Alzheimer Catalunya tens a la teva disposició un servei d’acompanyament psicològic escrivint a arodriguez@alzheimercatalunya.org.