Organitzem el Cicle d’Activitats “No m’oblidis”

En motiu del Dia Mundial de l’Alzheimer, que se celebra el 21 de setembre, des de la fundació hem organitzat un cicle d’activitats anomenat “No m’oblidis”. El nom del cicle, així com el motiu que hi ha al seu darrere, és donar visibilitat no únicament a la malaltia, sinó a totes aquelles persones que conviuen amb ella.  

El cicle va destinat a totes elles, tant a les persones diagnosticades com a la seva xarxa de suport, imprescindible pel benestar de les primeres. És per això que la majoria de les activitats programades durant el cicle, que dura del 17 al 21 de setembre, són per a elles.  

Des de la fundació, també volem aprofitar l’avinentesa per conscienciar sobre la importància de la prevenció i la detecció de les demències. Quan abans es detecten, abans es poden començar tractaments per alentir el seu procés. És per això que durant aquests dies també organitzem proves de memòria, senzills testos que serveixen per detectar possibles problemàtiques, però en cap cas estableixen diagnòstics.  

A continuació, pots consultar totes les activitats 

DIVENDRES 17 DE SETEMBRE 

  • De 17 a 18 hores. Prova de memòria. Cuidem-la, avaluem-la 

A partir de senzills exercicis que ens faran recordar, memoritzar i dibuixar podrem analitzar si seguim mantenint un bon estat memorístic o ens trobem amb algunes dificultats.   

La finalitat d’aquestes proves és prendre consciència de la importància de cuidar-nos i revisar-nos, però els seus resultats no són definitoris ja que sempre és necessària la figura de personal sanitari especialitzat per realitzar diagnòstics.   

Juntament amb la prova rebreu informació sobre hàbits saludables d’envelliment, que poden esdevenir protectors per a la demència, els primers símptomes que s’associen a l’Alzheimer o a d’altres demències i quin és el recorregut que s’ha de seguir si tens dubtes sobre l’estat de la teva memòria.   

Les pots realitzar al Centre Cívic de La Sedeta, al Centre Cívic de Vil·la Florida i al Centre Cívic de Can Deu 

 

  • De 18 a 20 hores. Fem ceràmica! Taller 

Embrutar-se les mans, crear, tocar terra. Fer ceràmica és una manera de desconnectar d’allò que ens envolta i concentrar-nos en una sola cosa: dissenyar allò que volem o necessitem.   

Des d’Alzheimer Catalunya organitzem un taller de ceràmica per a persones cuidadores de malalts d’Alzheimer per tal de trencar amb les rutines de la cura, dedicar-nos una estona i abstreure’ns momentàniament de la quotidianitat. Durant dues hores modelarem el fang i el convertirem en una peça única.   

Ja saps quin objecte faràs?  

L’activitat la portarà a terme el ceramista Alberto Aranda, de Contigo CeramicsTambé hi col·labora lAssociació de Pensionistes i Jubilats de La Sedeta. 

Apunta’t trucant al telèfon 93 458 36 49 o al mòbil 660 102 444 de 10 a 13.30 h.  

Es farà al Centre Cívic La Sedeta.  

 

  • De 18 a 20 hores. Taller familiar de reminiscència 

A vegades, parlar o entendre als avis o àvies que tenen Alzheimer pot ser complicat. Des d’Alzheimer Catalunya organitzem un taller familiar per poder millorar la comunicació amb el nostre familiar a través d’una tècnica anomenada reminiscència, basada en evocar records.   

A partir d’objectes que siguin significatius per a nosaltres construirem una caixa de vida. Aquest element pot contenir fotografies, olors o qualsevol material que pugui provocar emocions, memòries o sentiments a la persona amb Alzheimer. Utilitzar-la ens facilitarà converses amb el nostre familiar, afavorirà la seva estimulació i podrem aprofundir en la seva història de vida.   

És una activitat familiar plantejada perquè hi puguin participar 3 generacions diferents d’una família, infants (a partir de 8 anys), pares i mares i avis i àvies amb Alzheimer o altres tipus de demència. 

A càrrec de la neuropsicòloga Marian Del Hoyo.   

Es farà al Centre Cívic Vil·la Florida

 

  • De 18 a 20 hores. Projecció pel·lícula “Arrugas” i col·loqui 

Visualitzarem la pel·lícula animada “Arrugas”, un metratge de l’any 2011, que té com a protagonistes a l’Emilio i en Miguel, dues persones que viuen en una residència per a persones grans. Els dos forjaran una amistat plena d’humor i tendresa que els hi facilitarà la vida dins del geriàtric i els permetrà afrontar malalties com l’Alzheimer.  Al finalitzar la pel·lícula farem un petit col·loqui per debatre sobre allò que hem vist i viscut acompanyats d’un professional d’Alzheimer Catalunya. 

Es farà al Centre Cívic Can Deu.  

 

DISSABTE 18 I DIUMENGE 19 DE SETEMBRE 

  • De 10 a 14 hores.  

Durant aquest cap de setmana ens trobarem a la Plaça de la Sagrada Família. Allà realitzarem proves de memòria i farem sessions d’assessorament per donar informació sobre la malaltia i els recursos i serveix que existeixen al seu voltant. Apropeu-vos per a conèixer-nos! 

 

DILLUNS 20 DE SETEMBRE 

Alzheimer. Una paraula de la que tothom coneix el significat. Tot i així, quan apareix a l’entorn proper sorgeixen preguntes, dubtes i pors sobre com gestionar-la.   

Organitzem una conversa entre la neuropsicòloga Sònia Maymó, responsable de l’Àrea Persona i Família d’Alzheimer Catalunya Fundació i Núria Clos, filla d’una persona amb Alzheimer. A través d’un diàleg acompanyat de cafè anirem desgranant tot allò que ens hagués agradat saber quan el diagnòstic va arribar a casa.  

Parlarem de recursos, cures, opcions legals, acompanyament, ajudes, Alzheimer i qualsevol temàtica relacionada que sorgeixi entre glop i glop de cafè.   

Al Centre Cívic Vil·la Urània 

 

DIMARTS 21 DE SETEMBRE 

 (Totes les activitats requereixen d’inscripció prèvia.)  

 

Vine a participar amb nosaltres d’aquest cicle i col·labora a fer visibles a les persones amb Alzheimer i a totes aquelles encarregades de la seva cura.