Demanem que les persones amb Alzheimer puguin gaudir de petites sortides durant el confinament

Alzheimer Catalunya Fundació reclama que inclogui mesures de relaxació del confinament per a les persones amb Alzheimer i els seus cuidadors tal com s’ha aprovat amb els infants.

Aquestes necessiten mantenir una rutina que s’ha vist trencada amb el confinament. De fet, les persones amb Alzheimer presenten una major dificultat per complir les mesures a causa de l’alteració del seu dia a dia, la pèrdua del contacte amb els seus familiars incrementant així la seva soledat o fins i tot, per la manca d’informació sobre la situació d’emergència mèdica.

El neuròleg Domènec Gil d’Alzheimer Catalunya Fundació afegeix que “la relaxació de les mesures els podria beneficiar en la recuperació de les rutines, dels contactes afectius i també de l’activitat física ja que aquest tipus d’estimulació beneficia tant a la salut física com a la preservació cognitiva”. De fet, afegeix que, “tot i fer exercicis i activitats d’estimulació cognitiva a casa, les persones amb Alzheimer no han tingut la mateixa quantitat d’estímuls de capacitat cognitiva que abans del confinament”.

Per això és important que l’alleugeriment de les mesures de confinament per a la població no es faci només per criteris d’edat, ja que aquest és excloent per a la major part de les persones amb Alzheimer que, majoritàriament, són diagnosticades a partir dels 65 anys.

Aquesta relaxació també beneficiaria les persones cuidadores que actualment tenen una major sobrecàrrega per a la gestió diària del confinament. Majoritàriament, es troben més angoixades per poder fer front a la cura de la persona amb Alzheimer i per cuidar-se a si mateixes i evitar desenvolupar ansietat, l’estrès del cuidador o fins i tot, la depressió.

Aquesta sortida es podria dur a terme evitant coincidir amb el infants ja que la taxa de mortalitat per Covid-19 és més elevada en aquesta població. Tot i formar part de l’anomenat col·lectiu de risc, les persones amb Alzheimer podrien sortir acompanyades del seu cuidador o cuidadora principal que és conscient de la situació d’emergència sanitària i de les mesures de seguretat necessàries a seguir al carrer com la resta de la població.