Snoezelen: Treballant per al benestar de les persones amb Alzheimer

Snozelen_AlzheimerCatalunyaFundació

Snozelen és una tècnica que té com a objectiu millorar la qualitat de vida de les persones. A través de la intervenció en els entorns, de l’oferta sensorial, de la forma d’acompanyar i de acostar-se a la persona, es busca crear un dia a dia adequat i que sigui generador de benestar, de relaxació i de contacte amb l’entorn.

Snozelen es basa en la idea que vivim en un món ple de sensacions que es produeixen a través de la llum, el so, l’olor, el gust, l’olfacte, el tacte … i que ens arriben a través dels òrgans sensorials.

La intervenció Snoezelen és fruit d’un concepte teòric i un altre pràctic que es va crear fa gairebé cinquanta anys i que ja s’ha estès a més de cinquanta països en els cinc continents.

Què és Snozelen?

Es basa en la intervenció en una sala especialment dissenyada, amb elements que ofereixen a la persona sensacions que d’altra manera no podria gaudir. Però, a més, se centra també en la importància d’adaptar els entorns en què la persona viu, de manera que li resultin més agradables, comprensibles i adaptats a la seva situació. . Finalment, cal destacar el concepte Snoezelen 24 hores. En aquest cas s’adapten totes les activitats de la vida diària de la persona al seu estat sensorial (el despertar, la higiene, els menjars, les activitats diàries, etc.).

Necessitats per a l’aplicació de la tècnica Snozelen

Un pilar important en Snoezelen és el professional i també el familiar. En definitiva, la persona que atén la persona. Per això, des d’aquesta tècnica es treballa l’acompanyament, el llenguatge corporal, la securització així com la capacitat d’observació de l’altre.

Un altre element important són les sales Snoezelen. Aquestes estan adaptades i especialment dissenyades per oferir sensacions variades i adequades a la persona i al seu torn per modular i regular alteracions sensorials que aquesta pugui presentar, disposa d’elements variats.

Quins elements s’han de tenir en compte en un espai Snozelen?

Podem trobar de diferents elements que poden trobar-se en un espai Snozelen. Però detallarem els més habituals segons el tipus de sistema sensorial on s’impacti.

  • Elements tàctils per poder experimentar diferents sensacions. Es podrà utilitzar fibres òptiques, elements de textures diferents, sensacions jugant amb temperatures variades. De fet, el llit d’aigua amb una temperatura adequada seria l’aparell principal d’un espai Snozelen. Aquest proporciona estimulació tàctil i vibratòria ja que té incorporat a la part inferior altaveus que transmeten la música a través d’l’aigua provocant la sensació de vibració.
  • Elements vibratorisvinculats a el sentit auditiu per treballar estímuls sensorials. Exemples serien el matalàs vibratori o la caixa de so que transmet des d’una plataforma a terra la vibració produïda per la música.
  • Elements vestibulars:molt important en els canvis posturals, balanceigs, etc. La vestibularidad es refereix especialment a el sentit de l’equilibri, que acostuma a presentar alteracions en la persona amb Alzheimer. Exemples d’elements que es poden utilitzar amb la cura necessària, podrien ser: el llit d’aigua, balancins, gronxadors, etc.
  • Elements visuals per contribuir a crear una atmosfera agradable, un ambient de pau i de relaxació. Alguns exemples serien: bola de miralls giratòria, columna de bombolles amb commutador, projector d’olis entre d’altres.
  • Elements auditius per afavorir la tranquil·litat en els espais. Aquí serà important que la veu de la persona que condueixi les sessions que s’ofereixen sigui suau i agradable. A més, la música de les sessions ha de ser triada especialment per aquestes i també ajustar el volum perquè sigui agradable.
  • Elements gustatius i olfactius suaus i agradables.