“De mitjana, els cuidadors de persones amb Alzheimer destinen més de 13 hores diàries”

noticia #YoTambienTengoAlzheimer

Alzheimer Catalunya Fundació i l’agència Tiempo BBDO han treballat conjuntament en l’elaboració de la campanya #YoTambiénTengoAlzheimer. Una iniciativa que té com a objectiu visibilitzar la figura dels cuidadors i cuidadores de persones amb Alzheimer.

De fet, els cuidadors principals destinen una mitjana de 13 hores diàries, els set dies a la setmana durant tot l’any. Una dedicació que incrementa arribant a les 24 hores diàries en estadis avançats de la malaltia. Per això, assumir la responsabilitat de ser cuidador implica una transformació profunda de la forma de vida. El motiu és que no s’està preparat per tenir cura 24 hores al dia d’una persona amb Alzheimer.

Això genera que 3 de cada 4 cuidadors se sentin sols al llarg del procés. No comptar amb els recursos necessaris per fer front a la cura pot exposar-lo a una situació d’estrès sostingut provocant-importants efectes a nivell físic, psíquic i social. Fins i tot poden arribar a desenvolupar la síndrome del cuidador cremat.

Davant d’aquesta sobrecàrrega, els cuidadors tendeixen a aïllar-se i disminuir el contacte amb el seu entorn. Això provoca canvis en la seva autoestima i poden arribar a la soledat. Per això cal que comptin amb ajuda per interioritzar el seu nou rol i compartir experiències amb altres persones en la mateixa situació ja que és molt important cuidar-se per cuidar. Està demostrat que les persones que fan aquest pas estan en millors condicions físiques i psicològiques per mantenir el seu benestar, alhora que segueixen cuidant del seu familiar.


#YoTambiénTengoAlzheimer

Per visibilitzar aquesta situació s’ha creat la campanya conjuntament amb l’agència Tiempo BBDO. Amb la publicació del hastag #YoTambiénTengoAlzheimer a Twitter, l’usuari podrà viure en primera persona com els seus records publicats a la xarxa s’esvaeixen. D’aquesta manera sentirà, per uns segons, el que experimenta una persona amb Alzheimer.

Per poder visibilitzar la realitat dels cuidadors, s’han elaborat els següents vídeos en què Luís, Mila, Sonia i Rosa Maria ens apropen com s’ha transformat la seva vida i la importància de cuidar-se per suportar millor els símptomes i l’evolució de la malaltia.

La col·laboració ha estat amb l’agència Tiempo BBDO dins del seu programa de responsabilitat corporativa a través del qual desenvolupa diferents col·laboracions amb entitats sense ànim de lucre.