ACF a fons: Iniciem el projecte CANALS. Activisme comunitari per fer front al maltractament cap a les persones grans

Alzheimer Catalunya Fundació és una entitat que dedica part de la seva activitat a acompanyar i donar suport a persones amb Alzheimer i altres demències. Aquesta tasca li ha permès detectar com en l’última dècada els casos d’alta complexitat, en els que s’inclouen persones amb risc d’exclusió social i víctimes de maltractament han augmentat considerablement.  

Actualment a Catalunya un 2,1% de les persones grans catalanes, unes 27.500 persones, es troben en situació de risc i un 0,8%, unes 10.476 persones majors de 65 anys pateixen maltractament.  

Aquesta situació ha portat a l’especialització en prevenció, detecció i abordatge de situacions de maltractament de l’equip d’atenció social de la fundació i fruit d’aquesta necessitat s’ha creat un programa que intervé en aquesta problemàtica. Un dels projectes d’aquest extens programa s’anomena CANALS i s’inicia al mes d’octubre a la ciutat de Terrassa.  

El projecte CANALS. Activisme comunitari té per objectiu potenciar la cohesió de la comunitat per a sensibilitzar sobre situacions de maltractament a persones grans i donar eines per a poder detectar-les.  

Concretament, CANALS treballarà amb els comerciants de determinats barris de la ciutat perquè siguin ells els que actuïn com a agents de detecció de situacions de maltractament o vulnerabilitat de les persones grans del veïnat. L’equip especialitzat d’Alzheimer Catalunya Fundació, més enllà de donar la informació necessària a través de xerrades i materials comunicatius, actuarà de nexe entre els detectors, en aquest cas els botiguers, i els serveis professionals del territori, que són els Serveis Socials i els Centres d’Atenció Primària, per donar una resposta adequada i fer un seguiment de la situació.  

El projecte té una durada de sis mesos. Des de l’entitat informarem de forma continuada sobre els avenços d’aquesta iniciativa. Si vols informació sobre tipologies de maltractament i com detectar-les et recomanem llegir la Píndola de Coneixement “Com detectar i abordar el maltractament cap a les persones grans”.