Com acomiadar-se d’un ésser estimat?

Com acomiadar-se?_Alzheimer Catalunya Fundació

Acomiadar-se no és un acte sinó un procés. És similar al d’una ferida profunda que sagnarà durant un temps fins que no es tanqui o el dolor es reconverteixi amb dolç record. Per això, hem de reconèixer-nos ferits davant la pèrdua d’un ésser estimat, acollir i donar valor a l’emoció que ens sorgeix i estar en sintonia amb nostre sentiment i necessitat. Hem de preparar-nos per viure aquest procés pel qual no estem preparats.

Primer de tot, el procés de dol dependrà de les pròpies circumstàncies de cada persona, del moment actual, de les seves necessitats i també dependrà del tipus de vincle que hagis tingut amb aquesta persona.

La gestió del dol és diferent a cada persona i això implica que cada un té la seva manera d’acomiadar-se d’un ésser estimat o d’algú que ha cuidat oferint-li el màxim benestar durant un període de temps llarg. En aquest moment, en què la situació d’emergència sanitària, no ens permet acomiadar-nos dels nostres éssers estimats amb els rituals funeraris o segons les creences i valors de cada creença i de la manera digna que es mereixen, us proposem un comiat simbòlic.

Una bona manera per alliberar i atendre les nostres emocions és escrivint una carta a la persona que ha marxat. Si no es vol escriure, us proposem que us imagineu que teniu a la persona al davant i li podeu dir el que sentiu o els assumptes pendents.

Passes a seguir

Començar a escriure aquesta carta pot ser difícil. Us proposem algunes idees per elaborar el text.

La carta la podem començar amb:

  • El primer record que tinc de tu és… Amb aquesta senzilla frase, començarem a reviure tots aquells moments que hem compartit amb la persona. Pots plasmar el que vas sentir, les anècdotes que vau viure en aquell moment o alguna broma que vau fer.
  • Durant aquests anys m’has aportat… Cada persona ens marca d’una manera diferent i ens ajuda a ser la persona que som. Aquest ésser estimat t’ha deixat una empremta en el com ets tu actualment.
  • El que més m’agradava de tu és… Hi ha moltíssimes coses que fan que admirem a una persona. I són precisament aquestes coses les que la fan única.
  • El que m’hagués agradat que no fossis tant… Tots tenim els nostres petits defectes. També és bo reconèixer-ho fins i tot d’una persona a la que volem i no per recordar-ho no vol dir que deixem d’estimar-la o de poder recordar-la amb tot l’afecte.
  • El que més trobo a faltar de tu és… Podem explicar aquell detall, aquell hàbit que tenia i que tant caracteritza a la persona.
  • Em fa mal que te n’hagis anat… Cada partida és diferent i pot ser un bon moment per plasmar el sentiment del seu traspàs. Traspàs viscut segons les creences i valors.
  • M’hagués agradat ajudar-te… Podem escriure alguna cosa que no hagués acabat de fer o aquest somni que tenia per complir.
  • M’agradaria dir-te algunes coses que mai et vaig dir… En aquest punt pots escriure assumptes pendents i tots aquests sentiments que necessites transmetre-li.
  • Vull demanar-te perdó per
  • Vull donar-te les gràcies per

Aquests punts són una guia per a escriure la carta de comiat. No cal emplenar-los tots i es poden ampliar segons la necessitat de cada persona.

Romina Figueredo

Tècnic de suport a la persona a Alzheimer Catalunya Fundació