Com gestionar psicològicament el confinament?

Com gestionar psicologicament el confinament Alzheimer Catalunya Fundació

Amb l’aprovació de l’estat d’alarma el 14 de març, una de les mesures aplicades és el confinament a casa durant 15 dies. Aquesta situació, s’allargarà ara fins a l’11 d’abril. Una mesura que, pot fer que ens certs moments, ens pot afectar a nivell psicològic. Però sobretot en les persones amb Alzheimer perquè tenen una rutina amb la que poden funcionar amb una certa autonomia i ara s’ha vist alterada. Això pot generar desorientació, irritabilitat o tristesa. Per això les persones cuidadores heu de tenir en compte que us heu de cuidar. Us donem algunes pautes per saber com gestionar psicològicament el confinament.

Què podem fer?

  1. Comprendre la realitat: La situació ens fa estar a casa. Fem tot el possible per seguir a casa. D’aquesta manera sortirem abans d’aquesta situació.
  2. Fem el correcte. És molt necessari que totes les persones entenguem que estar a casa és la decisió correcta. I cal compartir aquesta visió en les converses que tinguem a casa, amb familiars o amistats.
  3. Planificar la nova situació. Si encara no ho has fet, és un bon moment. Hem de tenir en compte que s’allarguen aquests dies i per això, és necessari organitzar bé el què podem fer, quan i com. En aquests dies és millor evitar la improvisació. Podeu pensar bé la llista d’aliments que necessitareu que us portin un cop a la setmana. En casos amb persones amb Alzheimer és molt important que existeixi una rutina. Amb aquesta es buscarà preservar la rutina que tenien i assegurar-nos que els fem partícips d’activitats on si sentin involucrats.
  4. Informa’t adequadament. És necessari saber la situació actual Per això us recomanem que us informeu en fonts oficials. Eviteu la sobreinformació ja que pot provocar sensacions d’angoixa o altres contraproduents. No augmenteu el consum de xarxes socials com whatsapp perquè hi circulen informacions falses que generen més por a les persones.
  5. Mantingueu els contactes. En aquests dies és molt recomanable mantenir converses amb els familiars, amistats i gent propera a qui veiem habitualment. Podem parlar sobre com estem vivint aquests dies i com ens sentim per alleugerir les sensacions negatives. Per això podeu planificar aquestes converses en el vostre horari diari.
  6. Aprofita el moment. Aquests dies podeu fer aquelles coses que generalment no podeu fer. Aprofiteu per compartir espais d’oci amb els vostres familiars, llegiu o jugueu amb un joc de taula.
  7. Feu esport a casa. A internet podeu trobar molts exercicis per a tots els nivells. Si ja en fèieu habitualment feu les rutines que coneixeu. O fins i tot, podeu posar música i ballar a casa.
  8. Tingues cura de la teva salut. Aprofita per prendre el sol 20 minuts al balcó o terrassa. Dorm les hores adequades, fes una dieta equilibrada i no perdre el sentit de l’humor.
  9. Cuida el teu estat d’ànim. Hem de tenir cura dels nostres pensaments i emocions. Hi haurà moments que l’ànim pot fallar i créixer el nerviosisme i la inseguretat. Per això cal escoltar-nos i cuidar-nos emocionalment. Pots practicar mindfullness, meditació o ioga per afavorir la tranquil·litat.
  10. Cuidar-se. El fet d’estar confinats a casa no implica que hàgim de descuidar la nostra higiene o mantenir el nostre benestar propi. Vestiu-vos com si sortíssiu al carrer, si us feu massatges a les mans o als peus, mantingueu-los. Mantenir aquests hàbits ajuden en el treball espacial i temporal i que és molt important aquests dies.

Al nostre bloc trobareu més recomanacions i propostes per fer aquests dies.