En confinament, treballa l’orientació espacial i temporal

Treball espacial i temporal Alzheimer Catalunya Fundació

Ens trobem en un moment que hem d’estar confinats a casa com a mesura de prevenció. Un fet que té una raó principal: evitar els contagis per coronavirus. Tot i això, amb el pas dels dies, les persones en general i les que tenen Alzheimer poden potenciar una desorientació de temps i espai. Això pot provocar un augment del nivell d’ansietat que ens generi malestar. Per això, durant el confinament treballa l’orientació espacial i temporal.

Què podem fer?

Actualment, el confinament s’allarga 15 dies més. Davant d’aquest escenari, us proposem que pugueu dedicar en el vostre dia a dia, un temps per reforçar l’orientació espacial i temporal. Una bona recomanació és incloure-ho dins de la vostra planificació diària i, a ser possible, a la mateixa hora. D’aquesta manera podreu començar el treball dient “ara que són les … del matí, farem…. al menjador de casa. Per tant, amb aquesta introducció ja estem fent orientació en el temps i espai. Heu de tenir en compte que, en les persones amb Alzheimer, haureu d’evitar no causar frustració amb el que dieu o la vostra actitud.

Exercicis d’orientació a la realitat

Per fer aquests exercicis, es farà servir tècniques amb les quals la persona pugui ser conscient de la seva situació en el temps i també en l’espai i tot vinculat en la seva pròpia persona. Amb aquest treball es busca proporcionar-li una major comprensió de tot el que l’envolta. A més se genera un augment de la sensació d’atenció cap a la persona i que és important per nosaltres però també de control i de l’autoestima.

Segons el nivell en què estigui instaurada la malaltia, una proposta que podem fer és seguint l’actualitat dels mitjans de comunicació, ja sigui televisió o a través d’internet consultant els diaris. És una bona eina per treballar les capacitats d’orientació a la realitat i la connexió amb el present i l’actualitat. Aquest reforç, si la malaltia està molt avançada, potser no incidirà en l’orientació espacial i en el temps. Però sí servirà com a element de comunicació, de relació i per fer que senti que el o la tenim present explicant el què passa i sobretot mantenint una conversa.

Com ho fem?

Hi ha diferents propostes per treballar l’orientació espacial i temporal. Podem anar treballant diàriament l’orientació temporal recordant quin dia és, el mes, temporada i l’any. Fins i tot, si aquell dia és el aniversari, sant, data important d’algun familiar, també ens serveix per treballar-ho. En el cas de l’espacial explicar el lloc on es troba, l’espai de la casa (podem donar una volta pel pis per ratificar que allò és l’habitació, o el menjador o on ens trobem en aquest moment) i la ciutat, regió, país….. I en el cas de la personal dir el seu nom i el de les persones que hi viuen a casa o dels seus familiars.

També ens podem ajudar de rellotges per repassar les hores; a través de cartells o mirant per la finestra si fa sol, núvol, pluja; també amb imatges d’objectes quotidians dir el seu nom. Fins i tot podem fer servir un calendari per treballar els dies de la setmana o festes tradicionals de l’època: quaresma, rams… També gastronomia típica de l’època com poden ser els bunyols de quaresma. Si ens animem a cuinar uns bunyols de vent o la crema de Sant Josep, estimularíem al mateix temps la memòria i els sentits. I a més, també treballaríem la reminiscència.

Una altra proposta és a través de comentar l’actualitat es busca mantenir el vincle amb la realitat del dia. A més, es pot treballar la relació de fets significatius que han passat. Per exemple, la data del dia ens pot evocar a un aniversari, un viatge o un esdeveniment familiar. Amb aquesta tècnica es busca:

  • Fomentar la lectura llegint algun fragment d’una notícia d’actualitat. Fins i tot, i sempre depenent de cada persona amb Alzheimer, podem promoure l’escriptura. Fer-li escriure el seu nom i cognoms, el dels familiars o el nom dels seus amics…
  • Generar una conversa on poder exposar les idees.
  • Evitar la desconnexió de la persona amb Alzheimer del seu entorn.
  • Enfortir la comunicació.
  • Sentir-se centre de les nostres actuacions.
  • Enfortir les relacions socials.

Us deixem en aquest enllaç més propostes per fer aquests dies de confinament.