El sextet del bon tracte

Cadascú de nosaltres té dret a viure amb el màxim benestar i la millor qualitat de vida possible, independentment de l’edat o del grau de dependència que puguem tenir.  

 La vellesa és una etapa vital on el nostre benestar es redueix. És un moment en que les malalties es fan més presents, entre elles la demència. Però envellir, i tot allò que ve associat amb el pas dels anys, no pot suposar deixar de garantir la dignitat i la qualitat de vida de les persones. 

 A continuació, s’exposa un recull de drets que cal respectar a l’hora de tenir cura de persones grans en situació de vulnerabilitat.  

 1-Dret a un Bon TracteSegueix existint una inapropiada i excessiva prescripció de medicació antipsicòtica per resoldre conductes desafiants en comptes d’incentivar i establir estratègies i polítiques de salut que afavoreixin la intervenció social, psicològica i ambiental.  

 2-Dret a la Privacitat – Intimitat. Molts centres residencials no han estat dissenyats per cuidar a persones amb necessitats complexes. Continuen existint habitacions compartides per 2,3 i 4 persones amb banys comuns i sense espais personals. Els centres més punters comencen a implementar el model suec a les seves instal·lacions, transformant les plantes en unitats de convivència de petit format.  

 En canvi, els equips que treballem als domicilis, per respecte a les persones que atenem, en moltes ocasions, només visitem des del menjador de les cases. És difícil detectar i obtenir informació des de l’observació per tal d’establir un diagnòstic acurat si només s’accedeix a una zona de la casa. El grau de privacitat no es mesura a partir de la distància que ens separa de la porta d’entrada, sinó  a través de gestionar correctament l’accés a espais personals de la persona, sempre amb el seu consentiment.  

 3Dret a la Sexualitat. No referit únicament a la part eròtica de la sexualitat, sinó també al reconeixement de la orientació sexual de cada una de les persones grans i a l’expressió del gènere amb el que volen mostrar-se al món. 

 4-Dret a Participar en activitats Significatives. En el cas de les persones amb demència, la capacitat per sentir emocions i relacionar-se continua existint per la qual cosa poder accedir a activitats que siguin significatives per a elles és de gran importància. Tenint present que les persones amb demència poden tenir serioses dificultats de comunicació, la clau està en trobar quins són els petits plaers de la vida per a elles.  

 5-Dret a formar part de la vida de la comunitat.  Aquest darrer any i mig hem pogut saber el que significa anul·lar la nostra vida en col·lectivitat, estar aïllats i patir d’avorriment. Aquestes sensacions sovint les viuen de forma permanent les persones grans dependents. Per evitar-ho, cal que els centres residencials formin part de la comunitat i que aquesta pugui participar en les seves dinàmiques.  

 6-Dret a Morir Dignament. La mort digna significa morir sense patiment físic i emocional mantenint dos principis bàsics: el respecte i l’autonomia.  S’ha avançat molt en pal·liar el dolor físic i emocional a través de polítiques i serveis que ajuden a la persona a morir en un nivell de confort adequat. Els equips de atenció residencial, els equips PADES, els equips de primària, els equips d’hospitalització domiciliaria estan donant un important suport  als centres residencials i a les famílies que cuiden als domicilis acompanyant en el processos de trànsit .  

 Per a assegurar el respecte a la decisió de la persona i el dret a la autodeterminació el passat 24 de març va ser aprovada la Llei Orgànica de Regulació de la Eutanàsia. Aquesta proposta ofereix resposta a la demanda majoritària de la població i del sector sanitari i social.  

 La implementació sistemàtica d’aquests 6 principis en la cura de les persones grans dependents millorarà la seva qualitat de vida, això es tradueix en proporcionar allò que faci falta perquè valgui la pena viure, tot i l’edat i les malalties que es puguin tenir.  

 

Paqui Gómez. Directora d’Ajudar i Protegir.