Exercicis per millorar la mobilitat

 A mesura que ens fem grans, l’equilibri, la coordinació i l’agilitat es redueixen, però existeixen moltes maneres de treballar aquests aspectes per tal de seguir tenint autonomia i prevenir caigudes. Hi ha dos factors principals a tenir en compte: l’alimentació i l’exercici físic.

A continuació, compartim una sèrie d’exercicis que es poden fer a casa per mantenir el nostre cos en bona forma. Aquests exercicis els poden fer tant persones dedicades a la cura dels seus familiars amb demència, com persones amb deteriorament cognitiu lleu.

 

1. Situa’t darrere d’una cadira. Agafa’t al respatller de la cadira amb les mans. Aixeca el genoll fins on puguis, idealment, procura arribar a un angle de 90 graus. Fes primer un genoll i després un altre, consecutivament.

2. En la mateixa posició, darrere de la cadira i amb les mans al respatller, posa’t de puntetes i aguanta així uns segons. Pots fer també aquest exercici aixecant els talons en comptes de les puntes del peu.

3. Seguint darrere de la cadira, pots aixecar una cama lateralment, mantenint-la recta, sense doblegar el genoll i tant a dalt com el teu cos pugui. Treballa les dues cames, primer una i després l’altra.

4. Asseu-te a la cadira i estira una cama fins que quedi recta. Pots anar alternant cada una de les cames.

5. Un altre exercici per treballar força i equilibri és asseure’s i aixecar-se de la cadira de forma repetida.

6. Per últim, pots provar de caminar lateralment, fent dues o tres passes. Si veus que et desequilibres, pots fer aquest exercici recolzant les mans a una taula.

 

La utilitat d’aquests exercicis no recau en fer-los moltes vegades durant molta estona seguida, sinó que es recomana realitzar-los durant poca estona, però de forma freqüent. En aquest cas, la constància és més important que la quantitat.

Has llegit els exercicis però t’agradaria veure’n exemples? Consulta aquest vídeo del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya.

Vols saber més sobre mobilitat? Apunta’t a la xerrada que organitzem El moviment és vida. Ajudar al meu familiar a mantenir-se actiu, que tindrà lloc dijous 12 de maig a les 16.30 h.