La reminiscència i el poder de recordar

Reminiscència_Alzheimer Catalunya Fundació

Per seguir generant benestar i connectar amb les persones diagnosticades amb deteriorament cognitiu, una metodologia a utilitzar és la reminiscència. A través d’ella, activem el poder de recordar. Us expliquem en què consisteix.

Què és la Reminiscència?

La reminiscència és una metodologia que permet accedir als records que estan amagats o perduts d’una persona mitjançant l’estimulació d’aquests. Per tant, a través de la reminiscència, ens permet pensar o parlar sobre aquestes experiències gratificants i compartir-lo amb altres persones.

La Reminiscència com a eina i tècnica per apropar-nos a les persones amb demència

Amb l’aparició i aplicació del model d’atenció centrada en la persona (ACP) iniciat per Kitwood (1997), va aparèixer la necessitat de generar activitats significatives per a les persones amb demència. I va ser llavors quan va néixer la reminiscència com a eina de comunicació amb persones que pateixen algun tipus de deteriorament cognitiu i/o demència en estat lleu-moderat.

Quins beneficis aporta la reminiscència?

Els beneficis que genera en la persona  són nombrosos i van des del manteniment de la identitat a l’augment de la satisfacció i l’estat d’ànim. De fet segons White (1980), “la reminiscència ajuda a les persones a desenvolupar i mantenir el sentit d’identitat”. Mc Adams (1985) va afegir que la reminiscència serveix per “a atribuir ordre i significat a experiències passades”. Per la seva banda, Hagnerg (1995) assegura que té repercussions sobre el sentiment de satisfacció amb la vida i l’estat d’ànim.

Per tant, els beneficis de la reminiscència en la persona són:

 • Reforça la identitat.
 • Promou l’activació sensorial.
 • Millora l’autoimatge i l’autoestima.
 • Afavoreix la funció adaptativa.
 • Reforça el propi jo.

Què necessitem per fer sessions de reminiscència?

Un factor molt important a tenir en compte és el moment concret de la persona amb demència i que aquest dependrà del seu grau de deteriorament. Però, per dur a terme les sessions és necessari un element desencadenant que ens faciliti l’accés als records. Això farà que s’estimuli la memòria individual i col·lectiva i se generin emocions.

Els materials que podem utilitzar estan relacionats amb els cinc sentits.

 • Vista: Objectes, Fotografies, vídeos, pintures.
 • Oïda: Música, sons i Instruments musicals.
 • Tacte: Roba, objectes amb diferents tactes o textures.
 • Gust: Aliments, begudes
 • Olfacte: Espècies, productes d’higiene
 • Altres: La dansa, lectura, escriptura i/o escenificació amb tècniques de teatre.

L’experiència demostra que, quants més estímuls facilitadors dels records puguem utilitzar, hi haurà més possibilitats de que apareguin els records i, en conseqüència, la comunicació verbal i/o no verbal.

Qui hi pot participar?

A les sessions de reminiscència, és molt important comptar, a banda de la persona amb deteriorament cognitiu, amb tres figures:

 • La figura del facilitador. Aquesta persona, formada en reminiscència, haurà de ser respectuosa, amb capacitat d’escoltar activament i de recordar tota la informació, empàtica, amb facilitat de relació, sentit de l’humor i saber respectar els silencis. El seu objectiu és ajudar a les persones grans a recordar i compartir els seus fets de vida rellevants.
 • L’acompanyant. És la persona més propera que forma part de l’entorn la persona amb demència, bé sigui família, amic o cuidador, que li proporcioni benestar estar al seu costat. L’acompanyant, amb les sessions, podrà obtenir eines per poder comunicar-se amb la persona amb demència i amb d’altres acompanyants en la mateixa situació i inquietuds.
 • El professional o terapeuta grupal. És qui observarà tot el que passa a la sala i, al final de cada sessió, és qui oferirà un espai apartat als acompanyants on voldrà saber com ha viscut la sessió les persones participants. A més, els farà un retorn del que han observat als acompanyants,  amb les eines per millorar o transformar la manera de comunicar-se amb la persona amb demència i poder oferir-li un major benestar en la relació

La nostra experiència amb la eina de la Reminiscència

Durant el nostre dia a dia, és complex realitzar les sessions de Reminiscència. Tot i això, hem adaptat aquesta pràctica i hem adequat l’eina per comunicar-nos amb les persones que acompanyem. Algunes de les eines que fem servir són:

 • La realització de la “Caixa de Vida”. Aprofundim, sempre que és possible, en la història de vida i amb l’observació de la persona, omplim la “Caixa” amb objectes significatius per a ella. Quan agafem els aquests objectes poden sorgir converses basades en records del passat de la persona.
 • “Caixes sensorials”, plenes d’objectes que produeixen en la persona sensacions i emocions a través d’olors, textures, sabors, colors i sorolls.
 • “Banda Sonora Vital” (BSV). La música també és una manera de comunicar-se amb les persones amb demència. Escoltant cançons que han format part del seu passat i que siguin significatives per la persona, moltes vegades dona lloc a emocions i a converses individuals o grupals amb relats del seu passat.
 • “Disseny personalitzat d’habitació”. Intentem donar-li a la persona la opció de poder tenir la habitació amb la decoració com en el seu domicili, amb objectes del mateix o facilitant-se’ls, donant-li un ambient més confortable i acollidor.
 • Àlbums de fotografies de la pròpia persona, on la seva història vital passa a ser la protagonista de les converses.
 • La pintura també és una manera d’establir una comunicació amb la persona, primer només amb el fet de pintar i després amb els comentaris que sorgeixen a modus individual o grupal.