Les sortides al carrer de persones amb Alzheimer serviran per reduir les descompensacions de la malaltia

Sortides carrer i descompensacions Alzheimer Catalunya Fundació

Des d’Alzheimer Catalunya Fundació celebrem que el govern hagi inclòs en les mesures de relaxació del confinament les persones majors de 65 anys. Unes sortides que beneficiaran les persones amb Alzheimer evitant que s’accelerin alteracions conductuals i de comportament a causa del confinament.

Amb aquestes sortides es podrà “recuperar la normalitat de les seves rutines, passejar, fer activitats de psicoestimulació que són tan necessàries i terapèutiques” tal com apunta el neuròleg Domènec Gil. De fet, afegeix que, “aquests beneficis en les capacitats mentals aportaran una millora de les tasques quotidianes, en l’estat d’ànim, reduint el nerviosisme i l’ansietat o fins i tot l’agressivitat, i en conseqüència una menor prescripció de fàrmacs per alleugerir aquests símptomes”. El neuròleg recorda que és molt important recuperar la rutina i els seus hàbits per al benefici emocional com funcional.

Més trucades dels cuidadors per descompensació de símptomes

Amb l’emergència sanitària el sistema assistencial ha quedat alterat per les visites de seguiment de persones amb Alzheimer. Això, ha tingut un efecte en els cuidadors principals que, davant d’una descompensació de la malaltia han estat més prudents a realitzar consultes als professionals. Tot i no haver recuperat la normalitat, en aquests darrers dies, hi ha hagut un repunt de trucades del 25% per part dels cuidadors. Aquestes se centraven sobre la descompensació de símptomes que presentaven els seus familiars. Alguns dels més habituals són trastorns de conducta com l’agressivitat, al·lucinacions, idees delirants, o conductes intrusives entre d’altres.

Per això, Gil alerta que la xarxa d’atenció mèdica haurà de protocol·litzar la tornada a la normalitat. Durant l’estat d’emergència, s’han alterat els serveis assistencials generant una acumulació de nous casos per diagnosticar. A aquests s’hauran d’afegir el seguiment de persones diagnosticades i el d’aquelles que hauran presentat noves alteracions clíniques.