Viatjar amb persones amb Alzheimer. Un dilema amb diverses possibilitats. 

Píndola de Coneixement. Els desplaçaments i la malaltia de l’Alzheimer sovint poden semblar un oxímoron, dos conceptes que plegats perden el seu sentit. Viatjar, canviar d’ambient o descobrir nous llocs moltes vegades ens produeix plaer perquè ens permet trencar amb la rutina, adquirir nous hàbits i canviar d’aires. Però, els múltiples beneficis que li podem trobar a viatjar es poden reduir dràsticament quan parlem d’una persona que pateix d’Alzheimer, subjecta a unes rutines que li donen sensació de seguretat.  

Fer un viatge amb una persona amb demència pot ser complicat i en alguns casos desaconsellable, però cada persona és diferent i l’evolució de la malaltia té moltes etapes, per la qual cosa abans de decidir-se a emprendre o no un viatge cal comprendre quina és la situació de la persona i decidir en funció del seu estat.  

Els principals inconvenients que poden sorgir quan una persona amb Alzheimer es mou del seu lloc habitual és la desorientació que pot sentir arran de perdre les referències a les que està habituada. El trencament de les rutines pautades durant un viatge també pot esdevenir una font d’ansietat o angoixa causada per la ja mencionada desorientació. Trobar-se amb  una gran quantitat de persones també és una altra situació que pot esdevenir problemàtica. D’altra banda, si la persona es troba en una fase lleu, viatjar no hauria de perquè esdevenir un problema, sempre que vagi acompanyada i es planifiqui exhaustivament el desplaçament.  

Escollir destí 

Tranquil. Aquest adjectiu serveix per definir com hauria de ser el destí d’estiueig d’una persona que té Alzheimer. És per això que sempre és millor evitar llocs concorreguts com poden ser les grans ciutats.  

Per evitar al màxim possible que la persona amb demència pateixi per desorientació sempre és millor anar a llocs prèviament coneguts. Un bon destí pot ser una segona residència a la que ja hi anés abans del diagnòstic o estiuejar al poble d’infantesa o joventut, ja que poden ser destins que l’hi transmetin records. Tot i així, pot no ser del tot positiu anar a cases familiars on hi hagi molta gent a la que potser la persona amb Alzheimer ja no reconeix.  

Per últim, abans d’emprendre el viatge, sempre està bé tenir localitzats els hospitals o els espais de salut que hi ha a prop del destí escollit.  

Escollir vehicle 

El cotxe és el vehicle més indicat per viatjar amb una persona amb Alzheimer perquè permet una millor adaptació a les necessitats del malalt al poder fer parades sempre que sigui necessari. Si cal viatjar amb altres transports com el tren o l’avió s’aconsella no fer desplaçaments de masses hores i evitar els transbords. Avisar al personal d’aquests transports que es viatja amb una persona amb demència pot facilitar el trajecte aconseguint preferència i atenció especial per entrar o sortir dels vehicles. Una opció vàlida als aeroports és demanar una cadira de rodes, si es creu convenient.  

D’altra banda, és de rellevància viatjar en aquelles hores en que les rutines de la persona amb Alzheimer es vegin menys afectades.  

Escollir activitats 

Tal i com s’ha mencionat anteriorment, el manteniment de les rutines per una persona amb demència és molt important per la seva salut emocional, és per això que al lloc de destí s’han de procurar mantenir aquelles activitats que ja es portaven a terme a l’espai de residència habitual i en els mateixos horaris. En el cas que no sigui possible, no omplir gaire l’agenda i deixar un temps pel descans és una bona opció perquè la persona amb Alzheimer es pugui adaptar a la nova situació.  

Si la persona amb Alzheimer es troba en una etapa lleu, fer noves activitats per distreure’s de l’arribada del diagnòstic pot ser molt recomanable.  

Escollir acompanyants 

Les persones cuidadores principals se solen encarregar durant  24 hores al dia de la persona amb Alzheimer, perquè aquesta situació no es repeteixi també a les vacances, és recomanable viatjar amb alguna persona més que pugui donar suport a l’hora de cuidar a la persona amb demència ja que les persones cuidadores també tenen dret al descans.  

D’altra banda, en els casos que la malaltia d’Alzheimer estigui molt avançada i no sigui aconsellable viatjar, es pot considerar incorporar a la persona amb demència en un centre residencial per a que la seva cuidadora principal pugui anar de vacances i assegurar-se que el seu familiar estarà ben atès.  

 

Des d’Alzheimer Catalunya… Acompanyem a l’entorn proper de persones amb Alzheimer per tal d’oferir el suport que necessitin a l’hora de cuidar els seus familiars o a l’hora de gestionar el diagnòstic i la malaltia a través de diversos programes i projectes. Si creus que et poden ser útils, no dubtis en escriure’ns a info@alzheimercatalunya.org