Per què l'Alzheimer no té cura

Píndola de Coneixement. La demència és una malaltia neurodegenerativa que afecta àrees del cervell relacionades amb el llenguatge, la memòria, l’orientació, etc. I, actualment, es desconeix tant l’origen com la cura de l’Alzheimer. Aquesta és la demència més comuna i una problemàtica que afecta a més de 55 milions de persones arreu del món. Però, es calcula que la xifra augmentarà a 139 milions a l’any 2050, segons l’OMS.

 

Descobriment de l’Alzheimer

Alois Alzheimer, un neuròleg i psiquiatra alemany, va ser la primera persona que va descriure els símptomes de la malaltia a inicis del segle XX. Però, tot i tenir coneixença d’aquesta tipologia de demència des de fa més de 100 anys, segueixen existint moltes incògnites relacionades amb la malaltia.

 

Dificultats per trobar una cura a l’Alzheimer

Existeixen múltiples causes que compliquen l’avenç en la investigació de l’Alzheimer, una d’elles és que es desenvolupa al cervell, un òrgan al que és molt complicat accedir i per la qual cosa és difícil d’estudiar. Fins fa pocs anys, l’única manera d’analitzar la malaltia era a través de les autòpsies. Avui en dia, es pot observar la seva aparició a partir del líquid cefalorraquidi i de tomografies cerebrals.

D’altra banda, l’aparició de símptomes de demència no corresponen amb l’inici de la malaltia, sinó que el deteriorament del cervell comença molts anys abans. Estudis apunten que l’Alzheimer pot presentar-se fins a 20 o 30 anys prèviament a l’inici dels símptomes. Però, tot i tenir coneixença d’aquest fet, és molt complicat detectar-lo abans que aquests apareguin i, en conseqüència, trobar tractaments efectius per una malaltia que porta anys existint a l’organisme.

La llarga durada de l’Alzheimer també causa que els assajos s’estenguin durant molts anys i, per tant, que el cost d’aquests sigui elevat.

Per últim, hi ha investigacions que apunten que la demència no és una única malaltia sinó una combinació de vàries. Per la qual cosa, queda un llarg camí per recórrer i moltes incògnites per resoldre abans de trobar la cura de l’Alzheimer.

 

Estat actual de les investigacions

Actualment, hi ha 172 assajos clínics en marxa relacionats amb l’Alzheimer que parteixen de diverses línies d’investigació: Una d’elles té com a protagonista la proteïna beta-amiloide, que s’acumula al cervell formant plaques,  impedint les connexions entre les neurones i bloquejant així el traspàs d’informació. La proteïna Tau també s’investiga com a causant de l’Alzheimer. En aquest cas, forma cabdells neurofibrilars que també compliquen la comunicació entre neurones.

Però, hi ha d’altres hipòtesis com la neuroinflamació, derivada de la segregació de substàncies químiques inflamatòries d’unes cèl·lules anomenades micròglies.

 

Tractaments per l’Alzheimer

Tot i no haver trobat la cura, sí que s’han aconseguit trobar certs medicaments que serveixen per alleujar els símptomes de l’Alzheimer i endarrerir l’avenç. Actualment, se’n troben 5 al mercat, l’últim dels quals es va aprovar l’any 2003, data que mostra el pas lent al que avancen les investigacions. De fet, entre 2002 i 2012, el 99,6% dels assajos clínics per curar o tractar l’Alzheimer van acabar fallant.

Dels 5 medicaments aprovats per l’Agència Europea del Medicament, 3 d’ells – galantimina, rivastigmina i donepezilo -, s’utilitzen per reduir i controlar els símptomes lleus i moderats de l’Alzheimer. Després, existeix la memantina que es recepta en fases moderades o greus de la malaltia i també es destina a disminuir els símptomes de la demència. Aquest últim, es fabrica també combinat amb el donepezilo per les fases més avançades de l’Alzheimer.

 

Passos a seguir

La investigació és essencial per aconseguir la cura de l’Alzheimer, però, malauradament, la fi de la demència segueix essent una fita llunyana. Per això, paral·lelament al desenvolupament d’assajos clínics, cal assegurar la qualitat de vida de les persones amb Alzheimer mitjançant la combinació de tractaments farmacològics i no farmacològics, així com donar suport a tot l’entorn familiar per tal d’assegurar el benestar de totes les persones afectades.

 

Vols més informació?

Dimecres 5 d’octubre a les 16.30 h Alzheimer Catalunya organitza una xerrada virtual gratuïta amb Carmen Escolano, Santiago Vázquez i Mercè Pallàs, catedràtics del Departament de Farmacologia, Toxicologia i Química Terapèutica de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona, en la que es parlarà dels avenços científics relacionats amb l’Alzheimer i de l’estat actual dels tractaments. Apunta’t aquí!