Què fer per prevenir caigudes

Moltes persones amb Alzheimer o altres tipologies de demència són propenses a caure, degut a la reducció de l’agilitat i l’equilibri que comporta tant l’edat com la malaltia. Per tal d’evitar-les, es poden fer certes adaptacions a la llar que poden ajudar a la mobilitat de persones amb deteriorament cognitiu o amb dificultats de moviment. A continuació et mostrem algunes:

 

1. Treure objectes de zones de pas

És bo facilitar la circulació per l’interior de la casa i això es pot fer traient aquells elements que no són imprescindibles o ressituant-los en altres llocs de la llar. Pots treure paraigüers, tauletes de cafè, canviar de lloc làmpades…Cal parar especial atenció a les catifes i als cables, que cal tenir sempre ben recollits.

 

2. Tenir una bona il·luminació

Algunes de les ensopegades poden estar relacionades amb dificultats de visió de la persona, és per això que tenir totes les estances de la casa ben il·luminades pot ajudar a reduir caigudes.

 

3. Situar els elements més necessaris en zones accessibles

Cal ressituar tots aquells objectes d’ús habitual a espais en els que sigui fàcil agafar-los o fer-los servir. Això evitarà l’ús d’escales o fer moviments que puguin desequilibrar a la persona.

 

4. Utilitzar calçat tancat i antirelliscant

Això implica substituir les sabatilles obertes per unes tancades que subjectin bé el peu.

 

5. Fer ús d’elements de suport

Sempre que sigui necessari, cal incorporar bastons, crosses, caminadors o altres objectes que facilitin la mobilitat de la persona gran. És important que aquests elements estiguin adaptats a la fisonomia de la persona.

 

6. Practicar exercici físic

Existeixen múltiples formes de fer senzills exercicis dins de casa per tal de reforçar els músculs i treballar l’agilitat i l’equilibri. Aquests seran d’utilitat tant per prevenir caigudes com per reduir les seves conseqüències físiques en cas que es produeixin. Consulta l’article Exercicis per mantenir una bona mobilitat per saber com practicar-los a casa.

 

Si t’interessa aquesta temàtica i vols saber-ne més, apunta’t a la xerrada El moviment és vida. Ajudar al meu familiar a mantenir-se actiu, que tindrà lloc dijous 12 de maig a les 16.30 h.